Новини

Какво е Застраховка GAP – Защитена стойност на автомобила?

Застраховка GAP - Защитена стойност на автомобила
Застраховка GAP – Защитена стойност на автомобила

Кражбата на автомобил е едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на всеки собственик. Дори да има застраховка Каско (а тя често липсва), обезщетението рядко покрива цената, на която е бил купен автомобилът. Това важи в пълна сила за нови автомобили, които „губят“ цената си буквално с дни и месеци след излизането от магазина. В същото време, те са изложени на сериозен риск от кражба, особено ако са по-висок клас и от „популярна“ за крадене марка.

Така има не един и два случая, в които собственикът на нов автомобил остава без него само месеци или в рамките на 1-2 години, но обезщетението, което получава по полицата си Каско, може да е с няколко десетки хиляди лева по-малко от цената, на която е придобит автомобилът. И шансът да си купи следващ автомобил от същия тип и клас рязко намалява.

Застраховка GAP – „Защитена стойност на автомобила“ покрива именно този риск – разликата между фактурната цена на автомобила и реалното обезщетение, което обикновено е изчислено според годините амортизация. Тази застраховка позволява при кражба на автомобил да получите като обезщетение пълната сума, за която е купен, дори това да се случи 3 или 4 години след покупката.

Как работи застраховка Защитена стойност на автомобила?

Застраховка Защитена стойност на автомобила (GAP) се сключва в допълнение на застраховка Каско с покритие за кражба. На застраховане обикновено подлежат автомобили на възраст до 10 години. Възможно е да застраховате не само чисто нов, купен от магазина автомобил, но и употребяван автомобил, който отговаря на изискванията за възраст и останалите условия за застраховане. В такъв случай застрахователната сума се определя на база действителната стойност на автомобила в момента на придобиване.

Пример: Собственикът е купил автомобил на стойност 50 000 лв. Автомобилът е откраднат на третата година. Застрахователят по полица Каско е изплатил на собственика обезщетение, представляващо пазарната стойност на автомобила в момента на щетата – например 32 000 лв. При наличие на застраховка GAP, сключена паралелно със застраховката Каско в момента на придобиване на автомобила, собственикът ще получи разликата в цената до 50 000 лв.

Кои автомобили могат и не могат да се застраховат?

В общия случай, това са автомобили на възраст до 5 години (някои застрахователи приемат и автомобили до 7 години). Няма значение дали автомобилът е собственост на физическо или юридическо лице или е закупен на лизинг. Някои компании може да налагат ограничения за автомобили, използвани за редовен превоз на пътници или товари. В повечето случаи застрахователите отказват да застраховат и превозни средства, които се използват за обучение, превоз на хора (такси), за отдаване под наем и др.

Често има ограничения и в застрахованите марки и модели, особено когато се отнася за редки и скъпи автомобили. Така например е минимален шансът да се съгласят да застраховат автомобили Aston Martin, Bentley, Bugatti, Ferrari, Hummer, Jaguar, Lamborghini, Lotus, Maserati, Mazda RX8, McLaren F1, Mitsubishi Lancer Evolution, Nissan Skyline, Noble, Porsche, Rolls-Royce, Subaru Impreza WRX STi, TVR. Все пак пишем това с уточнението, че всяка застрахователна компания има различна политика в това отношение и не бива изцяло да изключвате възможността, ако искате да застраховате такъв автомобил. Най-добре се консултирайте със застрахователен брокер, който ще ви даде адекватен съвет как най-добре да предпазите имуществото си.

Застраховка GAP може да се сключи за период от 1 до 5 години. В случай на прехвърляне на собствеността на автомобила, полицата също може да бъде прехвърлена, посредством анекс.

За пълни подробности и оферта за застраховка Защитена стойност на автомобила (GAP), свържете се с нас.

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН