Новини

5 неща, които да направите през януари 2019

 

5 неща, които да направим през януари 2019

Действайте в месеца, в който сте най-мотивирани, за да премине и годината ви успешно

Новата година е тук и всеки си е дал някакви обещания за промяна към по-добро и изграждане на по-добри навици. В това няма нищо лошо, стига наистина намеренията да са сериозни и да се предприемат някакви действия. Вероятно сте си обещали да се грижите повече за здравето си, да работите повече (или по-малко), да управлявате по-добре финансите си и т.н. Но дори да не сте си ги обещали тържествено, има няколко неща, които е добре да направите през януари, ако искате да си осигурите поне малко спокойствие през идната година.

Отидете на профилактичен преглед

Здравето на първо място. Посещението при личния лекар веднъж годишно е задължително по закон, но много хора го пропускат. Вярно е, че прегледът не включва кой знае какво, но консултацията с лекар никога не е излишна. Всеки има дребни болежки, които пренебрегва, а когато опре до лекар, вече е късно. Затова януари е един добър месец да отидете на годишния профилактичен преглед при личния лекар или д си насрочите такъв през здравния фонд, ако имате здравна застраховка. Ако пък здравната застраховка е нещо, за което сте се колебаели дали да сключите, началото на новата година е един много добър повод да го направите.

Изчистете задълженията.

Подайте си данъчната декларация, платете си данъците за дохода, за жилището, за автомобила и всичко останало. Проверете дали не ви изтича някоя застраховка и я подновете. Купете годишна винетка на автомобила. Ако бюджетът не ви позволява да направите всичко това едновременно, направете си списък и поставете тези плащания в приоритетите, за да ги изчиствате при първа възможност.

Оптимизирайте разходите

Закрийте стари банкови сметки, които не ползвате и само ви трупат лихви и такси. Преминете на по-изгоден план за мобилен телефон, интернет или телевизия. Отървете се от стари електроуреди, които са много неефективни и товарят сметката ви за ток. Те също така са и рискови и могат да причинят пожар или друго бедствие в дома, което ще ви навлече още разходи и неприятности.

Подсигурете се за извънредни ситуации

Ако нямате спестявания, сега е моментът да помислите за оптимизиране на финансите и отделяне на резерв за спешни случаи. Ако вие сте основният източник на прехрана в семейството, е добра идея да насочите поне малка сума към застраховка Живот. За съжаление, никога не знаем какво ще ни поднесе животът.

Започнете нещо ново

Далай Лама е казал, че всяка година трябва да отидете поне на едно място, на което никога не сте били. Дали ще го възприемете буквално и ще си организирате интересно пътуване, или пък ще се захванете с нещо, което досега не сте опитвали – решението е ваше. А януари е отличен момент да измислите кое да е това нещо и да тръгнете към него.

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН