Новини

Туризъм в България: каква застраховка да изберем?

Злополука при туризъм и спорт

Злополука при туризъм и спорт

Застраховката за пътуване не е нещо, от което се нуждаете само при пътуване в чужбина. Ако планирате екскурзия или ваканция в България, рискът да ви се случи злополука не е по-малък от този на чужда територия. А помощта, от която ще се нуждаете, също в редки случаи ще ви бъде осигурена и то безплатно, ако нямате застраховка. Това важи с особена сила, ако отивате на ски, или пък да практикувате водни или някакви екстремни спортове. Дори да планирате само лек трекинг в планината или да отивате на тиймбилдинг, злополуката никога не е изключена. Добрата новина е, че застраховка Злополука при туризъм и спорт в България е изключително достъпен продукт и единственото, което се изисква от вас, е да се сещате да си я правите поне няколко часа преди пътуването.

Каква застраховка да избера?

В зависимост от дейностите, които планирате да извършвате, застраховката за туризъм и спорт в България има няколко разновидности. От планираните дейности зависи и нейната цена.

Дейности на открито

Това е най-малко рисковата група дейности, като за дейности на открито се приемат: Посещаване на забележителности, извънкласни училищни дейности („зелено училище”) или групови фирмени дейности (тийм-билдинг), без изброените да включват елементи на екстремни или високорискови спортове. В този списък се включват повечето популярни форми на туризъм и ако не планирате екстремни или високорискови спортове, това е опцията, от която имате нужда. Тя е и най-евтината възможна – цената е между 20 и 60 стотинки на ден на човек, в зависимост от избраното покритие (от 1000 до 5000 лв).

Водни спортове

Застрахователя определя като Водни спортове следните дейности: Рафтинг, спускане с кану или каяк по речни бързеи, уиндсърфинг, кайтсърфинг, водни ски, плуване, ветроходство, гмуркане с шнорхел. Разбира се, рискът от злополука при тях е по-висок, и съответно премията. За същата застрахователна сума тя варира от 0,60 лв до 1,80 лв на ден.

Планински спортове и зимни спортове

Сезонът им тепърва започва и е много важно да имате такава застраховка, ако сте любители скиори. Зимни спортове означава ски в каквато и да е форма, включително сноуборд, каране на ски по снежна покривка, каране на ски на изкуствена писта, алпийски ски, каране на ски по ледници, ски бягане или ски туризъм, ски състезания, моноска, ски скокове, скибобинг, ски акробатика и каскади, хелиски, кънки на лед, използване на шейни, моторни шейни, снегомобили, бобслей, тобогани и др. В тази група се включват и рискове от планинска злополука.

Цената е разбираемо по-висока – от 1 до 3 лв на ден, в зависимост от покритието. Но едва ли някой може да оспори, че премията е символична, в сравнение с риска и възмжните разходи при злополука в планината. Важно е да уточним, че застраховката „Злополука при туризъм или спорт“ се приема от Планинската Спасителна Служба. Така че помощта ви е гарантирана, ако се наложи. В противен случай операциите по издирване и спасяване може да струват хиляди левове.

Какво точно покрива застраховка Злополука при туризъм и спорт?

Застраховката предвижда изплащане на обезщетение при настъпване на временна или трайна неработоспособност или смърт на застрахования вследствие на злополука, покрита от застрахователното покритие. Прилага се и отлагателен период. Обезщетение по уважена претенция се полага, ако някое от горните събития настъпи до 12 месеца след злополуката. Също така, застрахователят покрива медицински разходи, както и разходи за издирване и спасяване при настъпване на злополука, покрита от застраховката.

Как да сключа Застраховка Злополука при туризъм и спорт?

Можете да сключите застраховката изцяло онлайн през WEBINS. Много е важно още в началото да посочите правилното покритие. Така ще избегнете ситуацията, в която имате застраховка, но тя не важи за дейностите, които сте практикували. Например, ако сте избрали само опцията Дейности на открито, но по време на ваканцията решите да покарате ски и ви се случи нещо, полицата няма да важи. Затова ви съветваме при колебание да избирате по-пълното покритие.

Ако не откривате правилната застраховка сред изброените или се колебаете, свържете се с нас! 

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН