Новини

Данъчни облекчения за плащане с карта

Безкасово плащане е услуга, предлагана на българския пазар от години, но интересът към нея е далеч по-малък от този в останалите европейски страни. Постъпления за ограничаване на касовите плащания се правят непрекъснато. Последното от тях влиза в сила от началото на 2017 година – данъчно облекчение за безкасови плащания, например плащане с карта или по интернет.

Примерът на Швеция

Швеция е на път да се откаже изцяло от парите през идните години. В момента едва 2 % от паричният обмен на страната е в брой, а само 20 % от приходите на магазините са в книжни пари. Много от банките в страната изобщо не поддържат касови наличности, а в офисите им няма банкомати. В автобусите и метрото в големите градове пари в брой не се приемат, а мобилни и картови плащания приемат вече дори уличните търговци и църквите. Очаква се в близките 5 години парите в страната изцяло да изчезнат.

Данъчно облекчение за плащане с карта

У нас съществува Закон за ограничаване на плащанията в брой, който регламентира лимит до 10 000 лв за касови плащания. През есента на 2016 година бе внесено предложение за ограничаването на лимита до 5000 лв, но то не бе прието. Подобни лимити съществуват и в други държави от ЕС, като в Италия ограничението е 3000 евро.

В България от 1 януари 2017 година влязоха в сила промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), които предвиждат данъчно облекчение при ограничаване на плащанията в брой на физическите лица. За ползване на облекчението, регламентирано в чл. 22д, трябва да са изпълнени три условия:
1. лицето е придобило през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа;
2. 100% от паричните доходи по т. 1 са получени по банков път;
3. извършените безкасови плащания от лицето са в размер 80% или над 80% от доходите по т. 1.

Отстъпката е в размер на 1 % от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лв. Облекчението може да се ползва след деклариране на обстоятелствата от лицето в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Как да пестим от безналичните плащания

Освен от годишния данък, с ограничаването на разплащанията в брой можем да спестим и немалка сума от ежедневни такси. Разходите за теглене на пари от банкомат сериозно намаляват, ако плащате повечето от покупките и сметките с карта.  Повечето банки вече сериозно са вдигнали таксите за теглене на пари на каса, така че тази опция също е доста неизгодна. В същото време, транзакциите на ПОС терминал обикновено не се заплащат от потребителя, т.е. те са безплатни за него. Независимо дали плащате 1 лв за дъвки в супермаркета или си купувате лаптоп за 1500 лв, това не е свързано с разход за плащането. Сега пресметнете колко пъти ще трябва да теглите от банкомат, за да съберете 1500 лв в брой, според лимита на картата ви (на повечето дебитни карти лимитът е 400 лв). Плащането онлайн е идентично на ПОС терминала.

Как да платя застраховките си безкасово

Инстрейд Застрахователен брокер предлага на своите клиенти възможност за онлайн плащане на всички полици и вноски от години. Можете да платите с кредитна или дебитна карта, Epay или мобилно чрез Cellum Pay. За да платите вноската си, посетете този адрес https://www.instrade.bg/service-pages/online-plashtane и въведете номера на полицата си, вашите данни и сумата за плащане. Плащането отнема само минута и спестява таксите за банков превод или разходката до офис, за да изчистите задълженията си. Ако срещате трудности с онлайн плащането, не се колебайте да се свържете с нас.

Инстрейд Застрахователен брокер предлага и сключване на застраховки изцяло онлайн. Чрез портала WEBINS можете да сключите Гражданска отговорност, Имущество, Злополука или Помощ при пътуване – Травълър само за няколко минути, изцяло по интернет. Ще получите полицата си на имейла или по пощата, в зависимост от избраната застраховка.

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН