Новини

Иде краят на твърде евтиното Автокаско

casco

Цените на застраховки Автокаско, предлагани от някои компании, може да се увеличат, пише „Капитал“. Промяната вероятно ще засегне тези компании, които до момента са предлагали сред най-евтините застраховки на пазара. Тя е по препоръка на Комисията за финансов надзор.

През август КФН е изпратила до компаниите с най-голям пазарен дял писма с препоръка за предлаганите от тях застраховки Автокаско. Надзорът няма право да ги задължи да повишат тарифите си, но по информация на „Капитал“ съдържанието на писмото е било съвет те да бъдат вдигнати, за да се гарантира, че няма продажби под себестойност, застрашаващи финансовата стабилност на застрахователите.
Смята се, че повишение на тарифите може да последва за компании, които досега са предлагали сред най-евтините застраховки на нови клиенти. Средното ниво на тарифите по „Каско“ сред различните компании се движи около 4% от оценката на автомобила, като някои падат и под нея, а други са с по-високи, обикновено за коли, които са по-скъпи и има по-голям риск да бъдат откраднати.

От „Армеец“ обясниха, че вече са изпълнили предписанията на КФН, като в тях не е имало изрична заповед за повишаване на тарифите. От „Алианц България“ казаха, че засега нямат препоръки и нямат намерение да вдигат цените, още повече че техните са сред високите на пазара. От ДЗИ не са получавали писмо, независимо от КФН планират промяна, но тя ще е разнопосочна и ще зависи от автомобила и клиента. Много компании прилагат „бонус-малус“ за тези, които са им клиенти от години и нямат щети или поне не са тежки и предизвикани по тяхна вина. „Бул инс“ имат писмо от надзора, но засега от компанията не са обявили изрично, че ще вдигнат цените. От „Лев инс“ не дадоха информация за предстояща промяна. От „Дженерали България“ коментираха, че тарифите им са пазарно ориентирани и изцяло съобразени с изискванията и препоръките на надзора. От „Булстрад“ засега не планират повишение на тарифите по застраховката.

„Капитал“ дава и няколко препоръки по отношение на сключването на застраховка Автокаско. Първо и най-важно – нека цената да не бъде водещият ви критерий. Това често се повтаря за много продукти и услуги, но продължава да е само добро пожелание. Последиците, ако избираме само най-евтиното, могат да бъдат от по-дълги разправии със застрахователя до липса на покритие за важни щети само защото не сме прочели целия договор и изключенията. След градушката в София много собственици на автомобили откриха, че застраховките им не покриват нанесените щети.

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН