Новини

Застраховка покрива до 100% от щетите на имущество

Българите не застраховат живота и имуществото си, въпреки множеството бедствия, които сполетяха страната ни през последните години. Това заяви в предаването „Усещане за жена“ по TV7 Ивета Кунова – зам.-председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Причината е, че повечето от тях смятат това за излишен разход, пък са сигурни, че на тях не може да им се случи. Болшинството са с нагласата, че застраховката на жилището е твърде скъпа и се отказват от тази допълнителна финансова тежест.

Всъщност годишната сума, която се плаща за пълна застраховка на къща с продажна стойност около 40 хил. лв., е едва 40 лв. Доплаща се, ако човек иска да включи и щети при земетресение. По-скъпо е в сеизмичните райони, но цената като цяло не е много по-висока, заяви Кунова.


Тя подчерта, че при бедствие застрахователните дружества покриват щетите на 100%, докато държавата дава по 325 лв. – пари, които в такава обстановка трудно биха помогнали.

По принцип застрахователното обезщетение се изплаща до 14 работни дни, но пострадалите във Варна и Добрич ще получат парите си в тридневен срок.

Пари за унищожените автомобили ще има само за хората с „Каско“. „Гражданската отговорност“ не върши работа при такъв проблем.

Какво още каза застрахователният брокер, можете да видите в предаването „Усещане за жена“.

Вашата сесия е изтекла! Моля започнете отново.
БУТОН